Vi har allerede diskutert i forrige blogginnlegg hvilke farer som lurer på hjemmekontoret for deg selv og din egen produktivitet. Dessverre så stopper ikke farene der – og vi snakker ikke da om at når alle nå er hjemme på dagtid så risikerer du at dørselgere kommer på døra oftere enn før.
Noe av det viktigste i forbindelse med hjemmekontor er et tema vi også tidligere har diskutert i blogginnlegget «Lufta er for alle». Nettopp ditt trådløse nettverk. Det har seg nemlig slik at alle dine og bedriftens data som blir sendt mellom jobb, skyserver eller andre tjenester faktisk beveger seg fritt igjennom luften når du er tilkoblet trådløse nettverk. Dette betyr at sikkerheten her er viktigere enn noen gang – så ikke du risikerer at nysgjerrige naboer eller folk med uærlige hensikter kommer seg inn på maskinen din og får tilgang til dine private og jobbdokumenter.
TRÅDLØST INTERNETT / WIFI
Hvis du nå sitter og leser dette på hjemmekontoret fra jobbmaskinen så betyr det at du har klart å koble deg opp til internett – og da med høy sannsynlighet via den trådløse koblingen. Da kjenner du til at du må ned til nettverksikonet og velge ditt trådløse nettverk blant flere andre trådløse nettverk som tilhører dine naboer. Alle disse nettverkene er i teorien utsatt for angrep. Det som skiller et godt sikret nettverk fra et annet er bruken av passord for å koble seg på, hvor godt passordet er og hvilken sikkerhetsgrad som er satt på.
La oss snakke litt gresk for mange… Hvis passordteknologien din er basert på det som heter WEP, så kan du vite med sikkerhet at det tar kun sekunder for en angriper og bryte ned passordet ditt og komme seg inn om de ønsker det. Bruker du derimot WPA2 er du en god del hakk mer sikret mot denne typen angrep. Bruker du ingen passord overhodet så er nettverket ditt helt usikret og hvem som helst kan se på de dataene du sender mellom maskinen og andre tjenester.
Vi anbefaler sterkt at du bruker minst WPA2. Dette er standard på mange nyere trådløse rutere, men er du usikker så kan du gjerne ta kontakt så hjelper vi deg gjerne med å sjekke ut graden av sikkerhet på ditt trådløse nettverk. Det kan hende du må finne frem en klistrelapp på selve ruteren som gir trådløst internett for at vi skal kunne sjekke alt, men stort sett er det sjekket på et kvarters tid med fjernstyring av din maskin.
VPN
Mange bedrifter bruker en form for VPN for å koble seg opp på hjemmekontor. I praksis er dette en ekstra tilkobling som gjøres i tillegg til ordinær internett som gir din datamaskin tilgang til bedriftens egne nettverk uten at du må sitte på plassen din. Da kan du få tak i filer, dokumenter, programmer og annet som ligger bak lukkede murer i et datarom, datasenter eller i skyen (men kun er tilgjengelig fra kontoret).
En VPN-tilkobling sikrer også alle overføringene av data som skjer mellom maskinen din og serverne på jobben. I korte trekk brukes kryptering for å sikre at dersom noen faktisk bryter seg inn på ditt trådløse nettverk og begynner å lese data som flyr i luften så vil spesifikt denne informasjonen mellom din PC og jobben være uleselig for dem siden de ikke kan den «hemmelige nøkkelen» som kun din PC og serveren på jobben kan.
En VPN-forbindelse er en rimelig og veldig god investering for å sikre deres informasjon enten det er finansielle data, interne, beskyttede dokumenter med intellektuell eiendom eller noe annet.
«Vi kan tilby å bistå med å sette opp VPN om du ikke har dette i dag! Kontakt oss så ordner vi alt det nødvendige for å få deg opp og kjøre!»
ADMINISTRERT KLIENT
Sist, men ikke minst så finnes det mange måter og koble seg på en datamaskin for å se innholdet på den og man må ikke sitte fysisk foran en maskin for å få tilgang til alle filene. Som standard deler Windows automatisk ut tilgang til alle dine harddisker på nettverket. I utgangspunktet så krever det en brukerkonto på maskinen med tilganger til å koble seg opp på de, men med en maskin som kanskje ikke har de nyeste oppdateringene eller en aktiv brannmur kan være sårbar for bakveier og smutthull som gjør at man likevel kan lure seg inn. Og det hele uten at du merker noe som helst.
En av de viktigste investeringene du kan gjøre for å sikre at alle bedriftens maskiner er nøye satt opp med kun de aller mest nødvendige tilgangene, har alle de siste sikkerhetsoppdateringene og et varslingssystem for å oppdage uønsket oppførsel i god tid før det blir et alvorlig problem er å ta kontroll på maskinen og administrere den fra sentralt hold. I det øyeblikket «innbruddet» skjer, dine filer er fullstendig krypterte (du har vel backup?) og utilgjengelig for deg så er det for sent å ta kontrollen. Dette må skje før problemet oppstår. Se på det som en forsikring – det er ikke før uhellet faktisk er ute at du er ekstremt glad for at du kjøpte forsikringen med litt bedre vilkår og betalte trofast på den i flere år. Administrerte maskiner er et av de aller viktigste grepene du tar for å sikre hele verdikjeden av informasjon og data, hånd i hånd med backup.
BACKUP
Backup er stort sett heller ikke nødvendig før uhellet er ute. Enten at man har mistet maskinen så den er ødelagt, at man har sølt noe på den eller at et dataangrep har medført at du har mistet tilgangen til alt utført arbeid de siste årene. Selv et angrep på en enkelt PC kan medføre at filer og dokumenter på sentrale servere blir tilgjengelig for alle andre medarbeidere. Derfor sikrer vi hele verdikjeden fra ende til ende.
«Vi i Attend kan levere fullverdig administrasjon av alle dine PCer og servere samt fullverdig backup av alle filer som er nødvendig. Kontakt oss i dag så setter vi opp et forslag til god løsning!»
I korte trekk så er man mer eksponert på hjemmekontoret enn på jobbkontoret, men likevel er disse sikkerhetstiltakene viktig uansett hvor man sitter. Farene er mange og lurer der du minst forventer det. Ta tak i dag og sikre din bedrift mot fullstendig stans i arbeidet så godt som mulig!